Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lež amerických plavců v Riu aneb Nenadávej na zrcadlo, když máš hubu křivou

Výsměch olympijským pravidlům, principu fair-play, urážka pořádající země, ale i projev nadřazenosti a pohrdání ostatními kulturami – tak reaguje světový tisk na skandál s vymyšleným oloupením Lochteho a spol.

Miliony lidí ve Spojených státech i na celém světě se vyděsily, když se k nim 14. srpna donesla ponurá zpráva o přepadení amerických plavců při cestě taxíkem v ulicích Rio de Janeira. Statisíce škarohlídů zvedla oči od novin, odkašlaly si a se smrtelně vážným výrazem tváře, leč přece jen mírným zadostiučiněním (na tváři hluboký žal, však lehký v duši smích, abych parafrázoval Karla Hynka Máchu): „Já to říkal. A teď na moje slova došlo.“

O bezpečnostních rizicích Ria, pouličních gangsterech na motorkách a banditech lovící zahraniční turisty se toho napsalo tolik, že by to vystačilo na román. Tolik, že to mnohé sportovce a diváky od cesty na letní Olympijské hry 2016 odradilo. A teď taková bomba, která vlastně dala všem zastrašeným a vystrašeným za pravdu. Pětinásobný olympijský vítěz, mnohonásobný mistr světa v plavání a světový rekordman Ryan Steven Lochte, dvaatřicetiletý superman bazénů a nejlepší plavec světa roku 2010 podle odborného časopisu Swimming World magazine i FINA Aquatics World Magazine byl s kolegy s týmu ve večerních hospodách brutálně přepaden a pod výhrůžkou zastřelení pistolí, kterou mu dva lupiči v uniformách brazilské policie mířili přímo na spánek, musel vydat veškeré peníze i cennosti. Skandál, volali chytráci a novináři celého světa, v té Brazílii mají ale bordel! Už tam loupí i policisté! To je ostuda!

Jenomže z ostudy kabát má nakonec americký rychloplavec s kolegy. Policie ho zatkla o čtyři dny později na letišti ve chvíli, kdy už si chtěl začít léčit své údajné bolístky v rodné vlasti, a obvinila jej z křivého svědectví a výtržnictví. T výpovědí svědků a záznamů bezpečnostních kamer totiž vyšlo najevo, že to byl Ryan s kamarády, kdo tu noc nad ránem porušil brazilské zákony. Nejenže nebyl oloupen ani okraden, natož napaden, ale byli to američtí plavci, kdo – silně opilí po cestě taxíkem z oslavy medailových úspěchů – agresivně napadli obsluhu benzinové pumpy a kopali do dveří tak dlouho, než je vyrazili. Pak museli zaplatit tučnou pokutu, aby způsobenou škodu nahradili.

Oslavné chorály, které do té doby na sociálních sítích Lochteho s kolegy vynášely do nebes, se rázem změnily ve vlnu nadávek, odsudků a znechucení.

„Jaká jsou ta privilegia bohatého bílého muže? Vymočit se na zem, vyrazit dveře, chovat se agresivně a sprostě, a potom nabonzovat, že to tebe okradli ti primitivové v daleké rozvojové cizí zemi,“ nechal se slyšet třeba Gabe Begrado z Chicaga.

„Je to názorný příklad americké nadřazenosti. Ti nabobové si fakt myslí, že k pitomým cizincům v zaostalých cizích zemích si můžou dovolit úplně všechno,“ napsal ve svém mikroblogu pákistánský komik a novinář Kumail Nanjiani. A americký list New York Post Ryana Lochteho přímo na titulní straně označil za „hnusného chlápka, který ničí pověst celé země“. Korunu všemu nasadil ve svém Twitteru britský sloupkař Neal Collins, když napsal: „Až toho chlapa potkáte, normálně ho okradněte!“

Není to ostatně tak dávno, kdy právě američtí olympijští bafuňáři, politici i sportovci nejvíce ohrnovali nos nad tím, jak je srovnatelné se ctí sportovce podvádět při dopingu jako Rusové. Takoví na olympiádu nepatří, křičeli přitom z plných plic. Teď na ně platí okřídlená věta z Gogolova Revizora: „Nenadávej na zrcadlo, když máš hubu křivou!“

Autor: Pavel Horák | pátek 19.8.2016 15:34 | karma článku: 38,95 | přečteno: 2704x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

Zítra tomu bude 203 let, kdy se narodil český spisovatel, filosof a politik Karel Sabina. S dneškem spojuje jeho hořký osud jedna věc: mravní úlitba udavačství jako účelu, který světí prostředky.

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58 | Přečteno: 358x | Diskuse| Kultura

Pavel Horák

Irkutsk volá SOS: metanol zabil už 74 lidí

Sibiřský Irkutsk vyhlásil stav nouze: hlohová kosmetika, kterou místní bezdomovci pijí místo drahé vodky, kosí lidi jako mor. Místo etanolu totiž obsahuje smrtící metanol.

23.12.2016 v 13:10 | Karma: 18,29 | Přečteno: 644x | Diskuse| Cestování

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

Vojáci ukrajinského dobrovolnického praporu Azov na sebe upoutali pozornost tentokrát v Charkově, když začali krást vánoční stromky prodejcům a ve velkém je zdarma rozdávat kolemjdoucím.

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Pavel Horák

Líný Míša a drzá Máša po cestě kolem světa dorazili až k nám

Ruská pohádka? V Čechách? Animované postavičky medvěda a drzé holčičky nadchly Ameriku, Asii i západní Evropu. Aby je vzali na vědomí také Češi, museli se nejdřív proslavit na celém světě.

30.11.2016 v 18:05 | Karma: 25,32 | Přečteno: 721x | Diskuse| Kultura

Pavel Horák

Propagandisté celého světa, držte už kušně

Říkám to slušně, všichni vy malíři čertů na zeď, držte už kušně. Jste jeden jako druhý – děláte stejně špinavou práci, jen sloužíte různým pánům. Podněcováním k nenávisti naděláte víc škody než užitku.

25.11.2016 v 19:04 | Karma: 37,46 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1623x
jsem technik, který se zajímá nejen o techniku, ale i o duši, českou náturu, sport a přírodu

Seznam rubrik