Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud senzačně propustil sibiřské vzbouřence na svobodu

Někdo v nich vidí ruskou obdobu Robina Hooda, jiný je přirovnává k partyzánům, bojujícím v týlu fašistů na II. Světové války. Rusové teď oslavují senzační zprávu, že je soud propustil na svobodu.

Sedm statečných mladíků z nejodlehlejšího kouta Sibiře na samém jihozápadě Ruska u hranic s Čínou ohromilo Rusko právě před šesti lety: v červenci 2010. Kamarádi od školky, sousedi z vesnice Kirovskij, byli docela obyčejní sibiřští kluci. Chodili spolu na ryby, na dobrodružné výpravy so sibiřské divočiny, jezdili na kolech a na motorkách, balili holky na zábavách a diskotékách. Co měli společného? Jejich rodiče je vychovávali tak říkajíc na starý ruský způsob. Vštěpovali jim, že nemají bít slabšího, ale vždycky mu pomoci, že se nemohou bát silnějšího a za pravdu se nesmějí bát třena i položit život. Jenomže realita života v nejvýchodnější části Ruska se lišila od „správného života“, který znali z domova. Zkorumpované a věčně opilí policajti, propojení s místními veksláky a mafiány, kteří měli zase pod kontrolou starosty vesnic a radní ve městech. Do Moskvy je odtud dál než do Pekingu nebo do Tokia, o nějaké kontrole z centra, která by odhalila míru korupce a banditismu gubernských úředníků, nemohla být řeč.

Zatímco většina místních obyvatel si na poměry zvykla, pro skupinu mladých, trochu naivních a trochu hrdých kluků se chaos a rozvrat v jejich rodném kraji stal velkou výzvou. Chtěli změnit věci jk lepšímu, ukázat, že takhle to už dál nejde, učinit tomu všemu přítrž. Začali trochu nešťastně útoky na policisty, které měli nejvíce v zubech. S každým dalším útokem si získávali sympatie Rusů, sympatie jim vyhádřilo dvě třetiny obyvatel Ruské federace.

V červenci 2010 už došla místním orgánům s mladými Jánošíky trpělivost a povolali proti nim 1 500 bojovníků speciálních jednotek podporovaných obrněnými transportéry a letectvem. Za pár dní byli dvacetileté partyzáni vypátráni v pronajatém bytě ve městě Ussirijsku. Dva z nich spáchali sebevraždu, dalších pěst bylo zadrženo a posláno do vazby. Vraždy policistů, loupežná přepadení policejních vozů, krádeže uniforem a zbraní. Vypadalo to, že se na svobodu z vězení dostanou nejdřívě jako starci. Jenomže se zničehonic všechno zamotalo a dopadlo úplně jinak.

Chaos a rozvrat v policejsních jednotkách Přímořského kraje ba východě Ruska, proti kterému sibiřští „mstitelé obyčejných lidí“ bojovali, nabyl takových rozměrů, že vyšetřovatelé nebyli schopni předložit dostatek důkazů o jejich vině. Navíc při vyšetřování vyšlo najevo tolik skandálních informací o práci tamních úřadů, tolik lživých dokumentů o výsleších, tolik nesrovnalostí, že soudcům nezbylo, než Primorské partyzány propustit na svobodu.

Většina Rusů má z tohoto překvapivého vediktu radost, jiní se obávají, že může podnítit mladé nespokojené ruské chlapce, aby vzali spravedlnost do svých rukou podle jejich vzoru, což vy mohlo mít nedozírné následky.

Petra Procházková v Lidových novinách na základě toho, co se stalo, znovu maluje ruské čerty na zeď a zdůrazňuje prohnilost tamního režimu. Na to má samozřejmě plné právo. Pro nás by ale bylo prospěšnější uvědomit si to, co se stalo, v širším kontextu. V tom smyslu, že i u nás, v České republice, máme leckde tak zkorumpované policisty, propojené s místními krajskými a okresními místodržícími a lokálními mafiemi, že bychom jim také možná měli dát jasně najevo, že naše trpělivost přetéká. Nenásilně, klidně, ale zřetelně a jasně.

Autor: Pavel Horák | sobota 30.7.2016 13:42 | karma článku: 27,83 | přečteno: 1050x
  • Další články autora

Pavel Horák

Zpátky k Sabinovi?

Zítra tomu bude 203 let, kdy se narodil český spisovatel, filosof a politik Karel Sabina. S dneškem spojuje jeho hořký osud jedna věc: mravní úlitba udavačství jako účelu, který světí prostředky.

28.12.2016 v 14:34 | Karma: 15,58 | Přečteno: 358x | Diskuse| Kultura

Pavel Horák

Irkutsk volá SOS: metanol zabil už 74 lidí

Sibiřský Irkutsk vyhlásil stav nouze: hlohová kosmetika, kterou místní bezdomovci pijí místo drahé vodky, kosí lidi jako mor. Místo etanolu totiž obsahuje smrtící metanol.

23.12.2016 v 13:10 | Karma: 18,29 | Přečteno: 644x | Diskuse| Cestování

Pavel Horák

Jánošíkové z praporu Azov

Vojáci ukrajinského dobrovolnického praporu Azov na sebe upoutali pozornost tentokrát v Charkově, když začali krást vánoční stromky prodejcům a ve velkém je zdarma rozdávat kolemjdoucím.

16.12.2016 v 15:56 | Karma: 31,42 | Přečteno: 1037x | Diskuse| Politika

Pavel Horák

Líný Míša a drzá Máša po cestě kolem světa dorazili až k nám

Ruská pohádka? V Čechách? Animované postavičky medvěda a drzé holčičky nadchly Ameriku, Asii i západní Evropu. Aby je vzali na vědomí také Češi, museli se nejdřív proslavit na celém světě.

30.11.2016 v 18:05 | Karma: 25,32 | Přečteno: 721x | Diskuse| Kultura

Pavel Horák

Propagandisté celého světa, držte už kušně

Říkám to slušně, všichni vy malíři čertů na zeď, držte už kušně. Jste jeden jako druhý – děláte stejně špinavou práci, jen sloužíte různým pánům. Podněcováním k nenávisti naděláte víc škody než užitku.

25.11.2016 v 19:04 | Karma: 37,46 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 105
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1623x
jsem technik, který se zajímá nejen o techniku, ale i o duši, českou náturu, sport a přírodu

Seznam rubrik